macbasics.wordpress.com
 
   

Stoff og tips omkring iOS og iPhone og nå med iOS 9 også iPad.

Denne siden er et pågående prosjekt, med tilføyelser og oppdateringer etterhvert som jeg finner nytt og nyttig, og kanskje endrer på et og annet…
tilbakemeldinger og spørsmål er
alltid velkomne: kontakt

siste oppdaterin
g:

28.09.15 om Rask tilgang



  iOS 9  
  kan du oppdatere?…

iOS 9.0.1 er siste utgave av operativsystemet for iPhone og iPad. (pr. 23.09.15).

>> iOS 9 vil være kompatibel med iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPod touch 5. gen.,
iPad 2, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, mini 2, 3 og 4.


Noen av funksjonene i iOS 9 vil ikke være tilgjengelige på eldre modeller (iPhone 4s), på grunn av både mindre skjermstørrelse og svakere prosessor…




  nytt i iOS 9 …  
       
 

forbedrete funksjoner iPhone…



Kommer du fra tidligere utgaver av iOS , og er vant med visse måter å bruke iPhone på i det daglige, vil du oppdage at noen av de oftest brukte funksjonene nå både er er blitt forbedret og lettere tilgjengelige.

Apple kaller det Intelligens: proaktiv hjelp, det vil si at relevant informasjon vises selv før du begynner å skrive. Enheten varsler når du bør dra for å rekke avtaler, den lærer hva du gjør fast til bestemte tider på dagen, og legger snarveier klar for disse,

forbedret søkeskjerm: skjermen viser nå intelligente forslag fra Siri: kontakter, apper, steder i nærheten, og viser snarvei for disse.
forbedret Siri: nå også på norsk, men ikke alle engelske funksjoner.
notater: gjør huskelisten til sjekkliste, legg til bilder direkte, eller tegne med fingeren på skjermen.
lengre batteritid: en ekstra time
raskere respons: raskere rulling, jevnere animasjon, generelt bedre ytelse.
forbedret sikkerhet: sekssifrede passord, to-trinns verifisering.


   
    forbedrete funksjoner iPad…

slide-over: jobb i andre apper uten å forlate appen du hadde åpen, bytt enkelt mellom Slide-Over apper.
split view:
jobb med to apper samtidig, dra den andre inn fra høyre bildekant,
bilde-i-bilde: bruk andre apper samtidig som du ser på video,
QuickType: multi-touch bevegelser for enklere å markere tekst,




     
  oppdatere … trådløst med WiFi…
 

Du får beskjed fra Apple når det er oppdatering tilgjengelig.

Gå til Innstillinger > Generelt > Oppdatering på din iPhone, og klikk for nedlasting og installering.
>> NB: å gjøre det over WiFi kan ta lenger tid enn å gjøre det med iTunes, og er avhengig av hvor raskt bredbånd du har.

Klikk Finn ut mer > for å lese hele listen med hva som er gjort.


>> Oppdateringen dekker ikke eldre enheter, den eldste iPhone som klarer iOS 9 er iPhone 4s. Men bare såvidt: skjermstørrelsen begrenser, det er trangt om plassen for de nye skjermbildene i iOS 9, og en rekke funksjoner i iOS 9 er fjernet pga. mye langsommere A5 prosessor i 4s.




 
med iTunes…
  koble deg til en Mac, og åpne iTunes, finn din iPhone (eller iPad) i verktøylinjen øverst, og klikk «Søk etter oppdateringer» knappen.

>> Denne prosessen er vanligvis noe raskere enn å gjøre det over WiFi, og du slipper å bruke av eventuelt mobilnett kvote.

(Gjenopprett iPhone bruker du får å slette alt på enheten, hvis du for eksempel skal selge den).

  generell bruk…
  Apple vil at vi skal bli stadig flinkere til å bruke fingrene når vi bruker iOS. Nå er det å sveipe (eller dra) som gjelder.

Det blir nå litt som da drag-and-drop kom til Mac: hvis du lurer på hvordan du skal komme videre, prøv et sveip…

>> med store fingre på små skjermer må du være nøyaktig!

Der du før var vant til å gå til Innstillinger eller andre sider, kan du nå i stadig større grad hente opp, gå tilbake, organisere ved å sveipe (eng.: swipe) med fingeren: oppover (for å hente Kontrollpanel, lukke en app fra multitasking, eller lukke Søk, nedover for å få opp Spotlight søk fra hjemskjermen, mot venstre for å komme til slettefunksjon i en liste, til høyre for å åpne lukket iPhone, velge kamerafunksjon, osv.…

Rask tilgang:
Hvis du har iPhone 6, iPhone 6 Plus eller nyere og bruker den i stående retning, kan du berøre Hjem-knappen lett to ganger for å skyve skjermen ned slik at du når alt med tommelen.

Deaktiver Rask tilgang: Trykk på Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet, og slå deretter av Rask tilgang.


  innstillinger…
     
 
skjerm & bakgrunn
 

Dynamisk bakgrunn er nytt i iOS. Det vil si at teksten sees som i et lag over bildet, og bildet beveger seg svakt under teksten når du beveger iPhone.

Skjerminnstillinger og valg av bakgrunn er delt på to knapper i Innstillinger.
Skjerm og lysstyrke: bestem lysstyrke med skyveren, eller la iPhone gjøre det automatisk. Trykk Tekststørrelse for å justere størrelsen med en skyver.
Klikk Vis for å endre visningszoom fra standard til Zoomet for større tekst på Meldinger, og Hjemme vinduer (sveip for å se forskjellen med tre eksemple)r.

Bakgrunn: du kan skifte bakgrunn på henholdsvis startskjerm og/eller hjemskjerm. Begge vises når du åpner Innstillinger > Bakgrunn.
>> Litt forvirrende først, for å komme videre, er at her hjelper det hverken å klikke eller sveipe på teksten «velg bakgrunn» — men du skal klikke på den av de to sidene under som du ønsker å forandre på.

Nå kan du velge enten fra Apples forskjellige bilder av bobler,eller fra deres stillbilder, eller plukke fra dine egne bilder fra oversikten nedenfor (dine bilder vil også vises med dynamisk effekt) Bildet kan skaleres og flyttes på i ruten, før du bestemmer deg.

 
visningszoom & tekststørrelse
 

Du kan justere skriftstørrelsen enkelt med en skyver. Apper som støtter Dynamisk skrift justerer seg etter den foretrukne skriftstørrelsen din.
Innstillinger > Generelt > Tekststørrelse

Dynamisk skrift kan slås på slik:
Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Større skrift

Forskjellen på disse to valgene er noe uklar, så det blir prøve og se, hva som faller i smak.

For typografisk interesserte: skriftsnittet er nå Helvetica Neue Light, ikke lenger Ultra Light som Apple startet med, og som ble vel tynt for de fleste.

 
tastatur
 

Du har i skrivende stund mulighet for å velge mellom 52 (!) forskjellige internasjonale tastaturer. Veien dit er som følger:

Innstillinger > Generelt > Tastatur > Tastaturer > Legg til nytt tastatur. (du får på det siste valget opp de tastaturer du eventuelt har valgt tidligere, og kan slette tastaturer derfra).

Det lille jordklodesymbolet i nederste linje er nøkkel for å velge blant dem du nå har valgt å legge inn av disse. Hold inne på symbolet, og du åpner en pop-up meny med alternativene.

For engelsk og tysk tastatur kanForslag slås på, som girtre valg over tastaturer etterhvert som de begynner på et ord. På norsk kommer forslagene som boble over teksten i tekstfeltet.

 
emoticons (emoji)
 
Hvis du ikke klarer deg uten…

>> viktig: før du nå fyller meldingene dine med smilefjes og blomster, vær oppmerksom på at Emoji bare virker på iOS enheter, det vil si iPhone og iPad.
Sender du til folk med Android eller andre telefoner, vil de bare se en firkant eller et spørsmålstegn. Det samme kan skje hvis du sender som ren tekstmelding og ikke som iMessage.
Så sjekk med dine venner om det virker.

iOS støtter «Emoji» emoticons (smilefjes etc), i form av et eget tastaturvalg, som aktiveres i Innstillinger.
På Tastatursiden under Internasjonale tastaturer vises antall tastaturer som er lagt inn, og du klikker denne, får du valget Legg til nytt tastatur…, og velger Emoji fra listen. Det er det hele!

Når du nå går tilbake til å skrive en melding, klikker du jordklodesymbolet nede til venstre ved siden av tallvalgsymbolet, og får opp tastaturet med smilefjes.
Det er mengder å velge i, sveip med fingeren for å se alle sidene.
Emoji tastaturet er ikke bare smilefjes; velg andre kategorier, som natur, objekter osv, fra knappene i nederste rekke.

>> Dine mest brukte emoji kan legges under klokkesymbolet.

 
Finn iPhone…  
 

Noe av det lureste du gjør når du setter opp din nye iPhone, er å gå til Innstilinger > iCloud, og aktivere Finn iPhone.*)

Mister du nå din iPhone, glemmer den under sofaen, eller noen som også har lyst på en iPhone tar den med seg fra lommen/ vesken din når du ikke følger med, så kan du gå på en Mac (eller faktisk også en Windows maskin), og via din iCloud konto spore opp hvor det ble av den, få den til å gi fra seg lyd, fjernlåse innholdet, gi den eventuell ærlig finner mulighet til å ringe deg på et nummer, eller i verste fall: du kan faktisk fjernslette hele iPhone for alt innhold.

Installerer du i tillegg gratisappen Find My iPhone fra iTunes Store, kan du også finne andre iOS 7 enheter med din iPhone, f.eks. en iPad eller MacBook som har gått sine egne veier…

Les mer om Finn iPhone hos Apple…

*) Opplegget krever at du har en iCloud-konto, og en Apple ID. Hvis du ikke har, blir du forklart hvordan du ordner det, i det du starter med å aktivere Finn iPhone.
les mer om iCloud oppsett…

 
Activation Lock  
    Dette er en utvidelse av Finn iPhone opplegget, og som gjør det enda vanskeligere å omsette en stjålet iPhone eller iPad.

Så snart du har aktivert Find My iPhone, så er din Apple ID lagret sikkert hos Apple, og koblet til din enhet: Activation Lock.
Fra da av vil ditt passord være nødvendig før noen kan deaktivere Find My iPhone på din enhet, slette den, eller reaktivere og bruke (selge!) den.

Det eneste du behøver å tenke på, er ikke å glemme din Apple ID og passordet…

 
Touch ID & kode…  
 

Hvis du vil være ekstra sikker, så legg også inn Kodelås.
Innstillinger > Generelt > Tocuh-ID og kode.
På iPhone med TouchID kan du bruke den for å både å låse opp iPhone, og for tilgang iTunes og App Store istedet for Apple ID.
Du kan legge inn flere fingeravtrykk, kan være praktisk med f.eks. både høyre og venstre pekefinger…

For flere innstillinger her, rull ned:
Krev kode - klikk teksten til høyre på linjen og velg hvor lang tid det skal gå fra skjermen slås av til du må taste koden på nytt. Du har flere valg for tid her, og kortere tid er selvfølgelig sikrere, men litt mer masete hvis du bruker iPhonen ofte. Står den på umiddelbart, må du taste koden hver gang du slår på iPhone
Enkel kode - slår du av denne, blir ikke koden lenger et firesifret tall, men du får et fullt tastatur slik at du heller kan bruke et passord.
Slett data - aktiverer du denne, vil telefonen slette alle data dersom noen prøver å låse opp telefonen 10 ganger uten å lykkes.
Du kan gi tilgang fra låst skjerm for Varslinger, Siri, Passbook og Svar med melding.vil iPhone slå seg av etter valgt antall minutter. Slår du av denne funksjonen, må du alltid klikke av selv.

 
blokkere innringere
  Med iOS 8 kan du nå velge å blokkere innkommende samtaler. Den som ringer vil bare få et opptattsignal når han/hun/de ringer, og du selv merker ingenting.

Det er flere måter å gjøre dette på, enkleste er å gå til «Sist brukte», finne nummeret og klikke «i» til høyre. Sveip ned til du finner «Blokker», klikk, og velg «Blokker kontakt». Nummeret blir lagt til listen over blokkerte numre, og du vil heretter ikke lenger motta samtaler, meldinger eller FaceTime-anrop fra noen på denne listen.

>> Siden mange telefonselgere nå ringer med mobil, kan det være nyttig først å sjekke hva/hvem dette er, ved først å avslå, og så sjekke opp nummeret på nummeropplysning, gule sider eller også telefonterror.no, en gratis og privat drevet opplysningstjeneste. Det kunne jo være det var noen du ville snakke med…
Ombestemmer du deg senere, eller dere er blitt venner igjen, går du til Innstillinger > Telefon > Blokkert, finner nummeret og sveiper til venstre for å slette.
  kontrollsenter…    
  rask tilgang…
Kontrollsenter, som du henter opp fra en hvilken som helst side eller app du er på, ved ganske enkelt sveipe oppover fra bunnen av skjermen.

Full oversikt og kontroll, på et øyeblikk… en av de beste forbedringene i iOS.

>> pass på at du ikke kommer bort i og slår av Wi-Fi og/eller bluetooth når du sveiper nedover igjen for å lukke — det er fort gjort!
Sjekk at de er på, dvs. hvit farve.

Øverste linje, fra venstre mot høyre:
Slå av eller på flymodus, Wi‑Fi, Bluetooth, Ikke forstyrr, og
>> Lås retningen på skjermen (låst-symbolet dukker opp øverst i menylinjen når du låser, så du blir minnet om at retningen er låst hvis du ikke husker hvorfor…). Kontrollsenter virker selvfølgelig også når du har skjermen horisontal.
Aktiverte funksjoner skifter til hvit farve.

Linjen under: justér lysstyrken.
Nedenfor: Avspillingskontrollene: spill av, sett på pause eller hopp over en sang. Du ser både tidslinjen og navn på sang og utøver, og kan justere lydstyrken.

Koble til AirPlay-aktiverte enheter nedenfor, og AirDrop.

Nederste linje: få rask tilgang til lommelykt, stoppeklokke, kalkulator og ikke minst: kamera.

>> Det beste? Alt virker også når skjermen er låst. Spesielt praktisk hvis du raskt trenger lommelyktfunksjonen…

 
AirPlay  
  Nå er AirPlay-valgene elegant samlet i det nye Kontrollsenter, som du henter opp fra en hvilken som helst side eller app du er på, ved ganske enkelt sveipe oppover fra bunnen av skjermen.

>> slå på Like skjermer for AirPlay, og send alt som vises på iPhone-skjermen til Apple TV, trådløst.
(klikk Apple TV valget først, så dukker Like skjermer knappen opp).
  multitasking…  
 


Multitasking er det engelsk ordet for det at operativsystemet klarer å kjøre flere ting samtidig, og det betyr at du kan ha flere apper åpne og i bruk samtidig på iPhone.

Et trykk på Hjem-knappen nederst på skjermen bringer deg tilbake til den av Hjem-sidene du var på sist.

Dobbeltrykk
på Hjem-knappen("double-tap") viser alle åpne apper i en rekke nederst, i forhåndsvisning. Sveip i begge retninger for å finne frem. Hvis du vil avslutte en app, drar du den bare opp og ut av rekken (samme prinsipp som i docken). Du kan også dra flere ut samtidig.
>> spar batteriet ved ikke å ha for mange oppe samtidig, sjekk ved å sveipe i listen nederst.

Øverst vises en rekke iconer for dem du nylig har ringt eller kontaktet. trykk på et ikon for å få opp valg for henholdsvis mobil, melding eller FaceTime.
>> hvis du vil legge til favoritter for alltid å vises i denne rekken, så gå til Telefon > Favoritter og klikk plusstegnet for å legge til.

Klikk og hold Hjem-knappen, og Siri kommer opp som før. Hun har fått en bedre og mer naturlig stemme, og gir deg også med én gang forslag til hva du kan spørre om.



  søke  
  direkte, fra alle Hjem-skjermer…

Før fant du Spotlight søkeruten ved først å gå til første Hjem-skjerm, og så sveipe til høyre, for å få opp et helt nytt vindu med søkerute. Nå kan du i stedet, fra hvilken som helst av dine Hjem-skjermer, sette fingeren på siden, og sveip ovenfra og ned.
>> ikke fra kanten helt øverst: da henter du Påminnelser, men sett fingeren midt på siden)

Søkefeltet kommer ned, og tastaturet kommer opp. Alt forsvinner igjen selvfølgelig, når du sveiper motsatt vei. Elegant.

Spotlight søker opp det du leter etter fra alt du har på din iPhone: kontakter, mail, meldinger, påminnelser, og lister opp treffene pent nedover. På vanlig Spotlight-manér dukker treffene opp etterhvert som du skriver, og spesifiserer seg etterhvert.

  avspilling  
  med låst skjerm…
visning innhold…

Mange velger av praktiske grunner (ut på tur, med hodetelefoner osv.) å spille musikken, eller høre lydboken, med låst skjerm (NB: låst skjerm velges under Innstillinger > Generelt > Kodelås).
Finn din musikk eller lydbok, og klikk av med av-knappen, når du spiller av, — musikken fortsetter, og svart skjerm.

Avspillingskontrollene får du enkelt opp på låst (svart) skjerm med et klikk på Hjem-knappen. De er også gjort mer lik dem for Musikk app, med plassering ut mot sidene.

Savner du gamle CoverFlow, så vend iPhone i sideleie (landskap), og få opp coveroversikt — sveip til høyre eller venstre for å søke, klikk så coveret du har bestemt deg for, og du får opp større bilde og avspillingskontroller. Klikk igjen på coveret for å komme tilbake til oversikten.



  væretuttur?…ut på tur?…
     
 
ut værmelding tu  
 

Ny værmelding, med litt flere (og bedre) funksjoner enn før. Både øyeblikkets temperatur, og seks timer frem, samt fem-dagers varsel idet du åpner.
En finesse: klikk temperaturtallet, og få mer informasjon…

Bakgrunnen er dynamisk, og viser værsituasjonen: sol, skyer, regn og sne — eller lyn som blaffer skikkelig mellom mørke cumulonimbus i bevegelse over skjermen! Stilig.
(det blir ikke bedre vær av slikt selvfølgelig, men det er lov å leke seg litt, når man har slike muligheter…)


Værtjenesten leveres nå av The Weather Channel, og så langt testet, synes svært bra og med samme resultater som f.eks. yr.no, WeatherPro og Sat24.com.
( disse finnes som gratisapper på App Store, og anbefales, hvis du ikke får nok med Apples egen).

 
legge til steder…
  For å legge til nye steder, klikker du linjesymbolet nederst til høyre, og kan legge til nye steder ved å klikke pluss-tegnet.

Oversikten du nå får over de forskjellige stedene, er faktisk også dynamisk, og viser skyer som driver… og lokal tid, og om det er svarte natten der borte nå (Rio de Janeiro).

Valgte steder kan slettes igjen ved å bruke metoden som nå er standard i iOS: sveipe til venstre på linjen, og klikke i rød Slett.

>> leter du etter Været på din iPad, så er den ganske riktig ikke der.
Apple har, av uklare grunner, valgt ikke å la hverken Været eller Kompass bli med til iPad.
Så foreløpig for iPad er det enten yr.no, alltid bra, eller en favoritt: WeatherPro, også god for iPhone…
  kompass  
 

Kompasset er blitt sterkt forbedret i iOS: du starter med å kalibrere det ved å dreie iPhonen rundt til den røde prikken har dreid 360°.
Du får tydelige grader retning oppgitt, samt hvor i verden du befinner deg, med kartkoordinater nederst.

Den lille grå flekken midt i sirkelen virker som libellen på et kompass ellers; den beveger seg, og når du holder iPhone i water, er den sentrert over trådkorset.

Sjekk for sikkerhets skiyld kompasset på din iPhone mot et virkelig kompass —det meldes om at forskjelige iPhone modeller er unøyaktige. Imidlertid, min 4s ble testet både mot skikkelig waterpass og Silva kompass, og var nøyaktig korrekt. Foreløpig best kanskje å stole på det gode gamle Silva- kompasset for å finne frem til hytten…

 
loddrett og vannrett
  Neste gang du skal sjekke om et bilde henger rett, eller sideveggen i skapet står loddrett, så har du verktøyet du trenger på iPhone kompass.
Sveip kompass-skjermen til venstre, og du får opp et waterpass som kan brukes både for å sjekke vannrett og loddrett.

Vannrett: legg iPhone på flaten, ogpå svart skjerm ser du to hvite sirkler som du kan få til å bevege seg mot hverandre. Tallet i miden angir grader fra helt i water, og idet begge overlapper hverandere i 0°, blir hele skjermen grønn.

Loddrett:
et svart skråplan viser vinkel fra loddrett, og her også, når du har 90°, skifter skråplanet farve til grønn.
  iOS 8 Bilder  
  iPhone rydder nå i bildebiblioteket…
(— så du slipper!…)


Uten at du behøver streve, så ordner iOS 8 nå bildebiblioteket ditt, i det du oppdaterer.
Det hele (nå også inklusiv videoer) blir organisert i grupperinger:
År, Samlinger og Øyeblikk – basert på tid og sted, og Albumer.

Slutt nå med å rulle gjennom uendeligheter av en kamerarull…

 
iPhoto for iPhone…
 

iPhoto for iOS appen støttes ikke for iOS 8, og har forsvunnet helt. Klikker du appen etter oppdatering til iOS 8, får du bare enkelt beskjed om å overføre, og at «bilder og bildejusteringer vil bli bevart i Bilder».

Men det er med sterke begrensninger: bl.a. vil fotobøker, nettdagbøker og lysbildeserier bli omgjort til vanlige album i Bilder. Tekst og layout blir ikke bevart.
Etiketter og bildetekster fra iPhoto vil ikke vises i Bilder, men kan brukes som søkebegreper og de vil bli vist som henholdsvis nøkkelord og titler i Bilder-søkeresultatene.

>> Eneste info om dette får du hvis du leser «Finn ut mer» — etter oppgradering.

  iOS 8 Bilder...nytt  
 

År-visningen vil nok gjøre seg bedre på en iPad enn på iPhone, hvor det blir vel smått og ser mer ut som en husflids fillerye (men ser morsomt ut). Men det gir deg en oversikt over hvor mange bilder fra hvert år, og det er faktisk mulig å få et inntrykk av type bilder…og et enkelt klikk på året for å få opp Samlinger, for det året, og så videre.
Hold fingeren på bilderekken, og før over for å få opp rullerende miniatyrbilder. Slipp opp, og bildet åpner, med valg for deling under .



Samlinger
består av bestemte Øyeblikk – bilder fra forskjellige steder i den byen du besøkte, eller den turen du tok, organisert i Hendelser etter dato og sted.

 

 

 
  Øyeblikk lar deg finne et enkelt bilde fra når som helst og hvor som helst.


Album-visning er nå satt opp enklere og ryddigere. Ikke lenger fancy glasshyller.
Klikk "+" for å lage et nytt album, og Rediger for å flytte albumene i rekkefølgen. Enkelt og greit.

Klikk > for å åpne album.
 
  fotografere  
  velg mellom formater…
Nå kan du velge direkte på skjermen, mellom Tidsforløp, Sakte, Video, Bilde, Kvadrat (praktisk hvis du skal legge ut på Instagram) eller Panorama.
— men det skjer ikke noe hvis du forsøker å trykke på et av disse valgene… du må sveipe på linjen, til høyre eller venstre.
    Nytt og praktisk er at mest brukte funksjoner er tilgjengelig direkte uten å måtte bli menyer:
flash av/på, og HDR av/på i øverste menylinje, og nå også med en forklarende tekst (som elegant skifter retning når du velger landskapformat). Det lille kamerasymbolet til høyre har to piler rundt linsen (ikke så lett å se med én gang), og betyr at det er her du skifter til frontkamera.

Nytt er også at et svakt rutenett (Grid) for komposisjonshjelp nå er på plass direkte (kan slås av/på under Innstillinger > Bilder og Kamera).
Nede til høyre er symbolet for filtervalg ( kun for iPhone 5,5s, 6).

Lukkerknappen nederst er ikke vanskelig å få øye på, og du kan fortsatt, som i iOS 6, også bruke lydstyrkeknappene på langsiden til å klikke av med, praktisk når du er i landskapformat.

 
 
  eksponering… Eksponering skjer automatisk: en gul firkant vises kort der eksponeringen (dvs. lyshet i bildet) settes. Når du tar bilder av mennesker, balanserer ansiktsgjenkjenningen (gjelder iPhone 4s og senere) eksponeringen over opptil ti ansikter. Det vises en firkant for hvert ansikt som blir funnet.

velg hvor: mens automatisk eksponering tar hensyn til hele bildet, og som er hvorfor du med et større og dyrere DSLR kamera kan velge hvilke områder som skal prioriteres. Nå kan du dette med en iPhone: angi eksponering manuelt for neste bilde ved å trykke på et objekt eller område på skjermen du vil skal vektlegges, og du ser firkanten flytter seg dit.

lås eksponeringsvalg: hvis du vil låse eksponeringen og fokuset til du trykker på skjermen igjen, trykk og hold, til firkanten pulserer, og du får en tekst øverst med : AE/AF LÅS. Velg f.eks. et fast punkt i nærheten av der hvor du vet ditt objekt vil dukke opp/ nærme seg (bil/ barn/ hund!). Velg låst fokus på dette, og så kan du klikke i vei, uten å bekymre deg om hverken fokus eller eksponering.

Kult å få en slik proff-funksjon i kamerafunksjonen på en telefon!

 
 
  «action!» — rask tilgang…

For rask tilgang til kamera, med låst skjerm, har du også fortsatt kamerasymbolet nede i høyre hjørne. Hold det, og skyv opp, og du har tilgang til alle funksjoner, også redigering, og sletting, og du kan åpne kamerarullen (bildet nederst til venstre), men ser da bare de bildene du har tatt med låst skjerm.

Når du åpner Kamera fra låst skjerm, kan du vise (og i tillegg redigere) bilder og videoer ved å trykke på miniatyrbildet nederst til venstre på skjermen. Hvis du vil dele bilder og videoer, må du først låse opp iPhone.

Ellers er det jo nå nesten like raskt å åpne kamera fra Kontrollsenter…(ett klikk mer)

 
 
  hurtigserie med bilder…
(fra iPhone 5s & 6)

Med iOS 8 tar alle iPhone modeller et bilde igjen og igjen så lenge du holder lukkerknappen inne. Det gjelder både for den store knappen, og for volumknappene, når du holder iPhone horisontalt.

Men iPhone 6 tar 10 bilder pr sekund!.
Et lite tellevindu rett over utløserknappen dukker opp og teller hvor mange bilder du har tatt etterhvert, helt til du løfter fingeren.

Hurtigserier vises i kamerarullen som et bilde på toppen av en stabel, og åpner du bildet, vises antal bilder i serien oppe i venstre hjørne (og har du holdt for lenge på knappen, kan hele serien slettes i ett, på vanlig måte).

 

For at du skal slippe manuelt å bla gjennom 113 eller flere av nesten like bilder, så velger iPhone automatisk ut de beste bildene i serien (ut fra kriterier om skarphet osv.), og markerer disse med en grå prikk.

Hvis du vil se hele serien, og de foreslåtte bildene, trykker du på miniatyrbildet nede til venstre når du har valgt serien i kamerarullen, og velger deretter «Favoritter». Grå prikker markerer nå de foreslåtte bildene.

Hvis du vil kopiere et bilde fra utvalget som et eget bilde i Kamerarull, trykker du på den hvite sirkelen nederst til høyre.

Hvis du vil slette utvalget, trykker du på det og deretter på papirkurven.

   
 
 
  panoramabilde, retning
(fra iPhone 4s og nyere)
Du kan velge om du vil ta panoramabildet fra venstre mot høyre, eller fra høyre mot venstre. Klikk bare på pilen for å skifte retning.

Beveg iPhone i rolig gangfart mens du tar bildet — beveger du for raskt, får du beskjed på skjermen: «Saktere!»
I det lille bildet som følger pilen, ser du hva du får med deg.
iPhone syr det hele sammen til et panoramabilde — noe som tidligere krevde egne tredjeparts program, skjer nå ganske sømløst.

 
HDR high dynamic range
 

HDR knappen er i midten, øverst på skjermen. Trykk for å slå på (tekst skifter til gult) eller av.

HDR står for «high dynamic range» (utvidet dynamisk område), og det som skjer er at det tas tre bilder i rask rekkefølge med forskjellig eksponering (lang, vanlig og kort). Så kombineres de beste delene fra de tre til et perfekt bilde. Slik at f.eks. i et landskapsbilde med hvite skyer som ville bli overeksponert hvis du vektla et mørkere landskap nedenfor, vil nå både skyer og landskap være riktig eksponert i det ferdige bilde (som får et lite HDR ikon oppe i venstre hjørne når du ser det i kamerarullen).

Bruker du HDR, kan du ikke ta bilder i rask rekkefølge, siden selv en iPhones prosessor trenger litt tid på å gjennomføre det som skal til av bearbeidelse her. Du bør også holde kameraet så stødig som mulig, og motivet bør helst også være i ro.
Du kan velge om du også vil ha arkivert det normaleksponerte bildet i tillegg til HDR-bildet (Innstillinger > Bilder og Kamera > Behold originalbildet).
Her slå du også av/på rutenett på skjermen.

HDR er derfor gjerne noe du velger å ha påslått når du ser motivet har store dynamiske forskjeller (som lys himmel, mørk forgrunn), og ellers beholder avslått. HDR bilder bruker også mer lagringplass.

 
dele bilder
 

For å sende ett eller flere bilder, åpne i Bilder og velg Samlinger > Øyeblikk. Klikk blå Markér og klikk så på bildene du vil sende. Hvert valgt bilde får et blått OK-merke, og gråes svakt ut, så du ser hva du har valgt. Klikk igjen på bildet hvis du ombestemmer deg.

Klikk så symbol (firkant med pil opp) nede i venstre hjørne, og du får opp valgpanel for deling: send med SMS, send med e-post, iCloud bildedeling, med Facebook og Flickr.

I tillegg kan du velge kopiering eller utskrift (hvis du har AirPrint aktivert)

 

Har du markert bare ett bilde, får du flere valg:
Tilordne til kontakt, bruke det som bakgrunnsbilde, sende med Twitter, eller skrive det ut på en printer som støtter Apples Air Print *) — ikke alle WiFi printere gjør det, men de aller fleste nyere nå.

*) AirPrint gjør det mulig å skrive ut umiddelbart fra iPad, iPhone, iPod touch og Mac uten å måtte installere drivere eller laste ned programvare. Bare velg en AirPrint-skriver og skriv ut. Så enkelt er det.

     
  skjermbilde (screenshot)  
 

 

Ikke alle er klar over denne funksjonen, men akkurat som på din MacBook, kan du med en tastekombinasjon få tatt bilde av det du har på iPhoneskjermen.

Trykk Hjem-knappen og Lås-knappen inn samtidig, slipp opp med en gang, og du hører kameralyden idet skjermen blanker ut et øyeblikk. Skjermbildet ligger nå i kamerarullen, og dukker opp på Mac-en via Bildestrøm.

Praktisk hvis du for eksempel vil sende et utsnitt (forstørret) av et bilde på iPhonen til noen, eller av andre årsaker trenger en dokumentasjon. Eller som her, vil vise hva du gjør hvor på skjermen…

  bildestrøm i iCloud  
 

Alle bildene du tar med iPhone eller iPad lastes samtidig inn på det du har av andre iOS enheter eller Mac-er, når du har aktivert din iCloud-konto, og slått på bildestrøm:
Innstillinger > Bilder > Min bildestrøm






Bildestrøm (eng.: Photostream) er i prinsippet et album på iCloud, kan inneholde opp til 1000 bilder, i 30 dager, og det slettes automatisk etterhvert som nye blir lagt til.
Du kan også slette enkeltbilder på vanlig måte i Bildestrøm.

Bildestrøm slår du på under Innstillinger > iCloud > Bildestrøm. Det forutsetter at du har aktivert iCloud med din Apple ID.

Du kan nullstille Bildestrøm når som helst ved å besøke kontovisningen på icloud.com. Nullstilling av Bildestrøm vil fjerne alle Bildestrøm-bilder fra iCloud-kontoen. Det vil ikke fjerne eventuelle bilder som allerede har blitt lastet ned til iOS-enheten eller datamaskinen (hvis du har slått på Automatisk importering.





 
 
  delte bildestrømmer…
del bildene dine med andre, eller abonner på deres delte bildestrømmer, legg inn kommentarer, og få andres kommentarer på dine bilder…

Delte bildestrømmer må aktiveres separat på alle de iOS enheter og Mac-er du vil ha det på. Det forutsetter også at du har aktivert iCloud funksjonen.
På Mac-en slås det på i iPhoto > Valg > Delt bildestrøm, på iPhone starter du med å slå på:
Innstillinger > Bilder >Bildedeling

Mer om iCloud bildebibliotek (beta) .

  remote for iTunes    
    Remote 4.0 er en gratis app ( fås på App Store). Den gjør at du kan bruke iPhone som fjernstyringsenhet for det du har i iTunes-biblioteket ditt, og mot Apple TV..
Den finner automatisk iTunes-bibliotekene og Apple TV-enhetene som har Hjemmedeling slått på med din konto. NB!
 

Last ned, aktiver Hjemmedeling i iTunes (> Valg > Deling > Del biblioteket mitt på lokalnettverk), og koble enheten din til Wi-Fi-nettverket ditt, og logg deg på Hjemmedeling (Apple TV > Settings > Computers).
Klikk appen på iPhone, og album cover dukker sylskarpt opp i vakkert Retina-display , og tilsvarende på tv-skjermen.

 

Remote 4.0 er oppdatert for siste iTunes 12, og lar deg nå se hva som kommer under avspilling med Vis Neste (Up Next) funksjonen. Du kan legge til nye sanger for å høre dem fra iTunes på Mac-en, eller en Apple TV (hvor du nå kan bruke tastaturet på iPhone i stedet for å streve med det på Apple TV.

Spole frem, sett på pause, og spole bakover. Velg en sang, spill sangene på et album i tilfeldig rekkefølge, eller gå til neste spor.
Du kan til og med lage, og bruke, Genius-spillelister.
Hvis Mac-en er i dvale, vekker Remote den slik at du får tilgang alt