«There are always two people in every picture:
the photographer and the viewer
…»
— Ansel Adams
 
   


Stoff og tips omkring det nye bildebehandlingsprogrammet,
>> NB: siden er under arbeide…og slik sett i beta, med alle mulige forbrhold inntil videre.

opprettet 19.04.15
oppdatert:
28.04.15
(hvor mye plass…)
30.04.15 (redigere i annet program)


  nye Bilder …    
  iPhoto går ut, Bilder kommer inn…
Med oppgraderingen 10.10.3 for Yosemite, ble iPhoto automatisk erstattet med nye Bilder, og iPhoto ikonet fjernet fra docken, og erstattet med ikonet til nye Bilder — klikker du det, starter du en nokså enkel overføringsprosess til Bilder.
Gamle iPhoto-brukere vil kjenne seg igjen, særlig hvis du har begynt å bruke Bilder på iPhone med iOS 8.
Men ikke alt er som før…

  hvor ble det av iPhoto?…  
  iPhoto og iPhoto for iOS
støttes ikke lenger for OS X Yosemite eller iOS 8


iPhoto er fortsatt på Macen din, ligger ikke lenger i docken, men finnes stadig i Programmer mappen. iPhoto kan åpnes, og jobbes med, men ingen av endringene du gjør vil vises i Bilder. Det inkluderer redigering av bilder og nye bilder som legges til.

iPhoto for iOS derimot er fjernet helt: klikker du det ikonet på iPhone eller iPad, får du beskjed om å overføre, og at bilder og bildejusteringer vil bli bevart i Bilder. Men Apple sier ikke noe om at ingen av dine fotodagbøker, nettdagbøker og lysbildeserier vil overleve overføringenfør du har startet overføringen. Ikke helt pent av Apple, det. Mange har brukt mye tid på å lage nettopp slike ting, i iOS.


  overføre bilder fra iPhoto…  
  hvor mye plass trenger jeg…… Når du overfører et bildebibliotek til Bilder, så lager Bilder appen en ny bibliotekstruktur, men dupliserer ikke bildene dine.
Bilder sparer harddiskplass ved å hardlinke (aliaser) til master originalene.
Det nye Bilder biblioteket referer slik til de samme master originalene som ditt gamle iPhoto bibliotek, og bildene dine blir ikke duplisert, så du trenger ikke mer plass.
(men går du for iCloud bildebibliotek, begynner taksametret fort å gå…).
Hvis du nå stusser over å se to bildebiblioteker vist på harddisken, begge med omtrent samme lagringsvolum, så er det bare Bilder biblioteket som har de virkelige bildene. Selv om du derfor nå i prinsippet kunne slette iPhoto biblioteket, er det ingen spesiell grunn til å gjøre det, siden det ikke tar opp mer plass enn før. Behold det derfor foreløpig, i tilfelle du vil tilbake og sjekke noe som du ikke finner igjen i Bilder.

   

    kan jeg importere flere bildebibliotek…… Akkurat som i iPhoto støtter Bilder åpning av, og arbeide med, flere bildebiblioteker. Du kan lage flere bildebiblioteker, f.eks. for å holde jobbting separat fra familieting, og velge mellom disse ved å holde Tilvalg inne når du åpner Bilder.
Men det er bare Bilder-biliotek som er Systembildebibliotek, og som synkroniserer mot iCloud.

   

  hvilket bildebibliotek er iClouds? Har du lagt opp til flere bildebibliotek, er det lett å gå surr. Bilder legger derfor til betegnelsen Systembildebibliotek etter det biblioteket som er det som kommuniserer med iCloud.
Hvis det biblioteket du åpnet sist ikke er systembiblioteket, står det Sist åpnet bak navnet.
Klikk et hvilket som helst bibliotek for å se hvor det ligger i filrekken nede under listen.
   

    hva hendte med mine Hendelser og Prosjekter? De ble alle konvertert til Albumer (og mapper med Albumer).
Du har ikke mistet noe, men Hendelser som et arkiveringsvalg er forsvunnet. Du finner igjen dine gamle iPhoto Hendelser i mappen iPhoto-hendelser under Albumer i sidepanelet.
   

  så hvor er sidepanelet? Som standard viser ikke Bilder sidepanelet, slik du hadde i iPhoto eller iTunes, og du navigerer i stedet med knappene i menylinjen. Disse er for de samme seksjonene som også i sidepanelet.
Vis sidepanelet ved å velge Bilder > Vis > Vis sidepanel (snarvei for åpne/ skjule: Tilvalg Kommando S).
Vis eller skjul innholdet i seksjonene i sidepanelet ved å føre markøren over seksjonsnavnet, og valgene Vis eller Skjul vises.
       
   

    hva med Min Bildestrøm? Ingen forandring her, den kan fortsatt laste opp de siste 1000 bildene til skyen, og fortsatt gratis. Hvis du har aktivert iCloud bildebibliotek vil du ikke merke noen forskjell, og du kan glemme den.

   

    lurt å rydde litt først… Et tips, før du klikker Bilder: rydd i ditt gamle iPhotobibliotek.
Har du holdt på med iCloud, Min bildestrøm osv. en stund, har du antageligvis en respektabel mengde dubletter liggende (hvis du ikke har vært flik til å fjerne fra Bildestrøm). Så kjør et duplikatfjerningsprogram. Gemini fra MacPaw (de samme som lager CleanMyMac) er god på dette. Som med CleanMyMac får du hele tiden kontrollspørsmål før noe fjernes endelig, og for sikkerhets skyld legges fjernede duplikater i papirkurven til iPhoto, så du har mulighet til å ombestemme deg.
       
  iCloud bildebibliotek  
  hva er iCloud bildebibliotek?

Når du gjør endringer på Macen, for eksempel redigerer et bilde, markerer en favoritt eller legger til noe i et album, vil alt du foretar deg bli overført til iPhone, iPad og iCloud.com. Helt automatisk. Det går den andre veien også – alt du endrer på iOS-enhetene dine, endres også på Macen din.

iCloud-bildebiblioteket gjør at du kan utnytte plassen på enhetene dine best mulig. Når du velger «Optimaliser Mac-lagring», lagres alle bildene og videoene i full oppløsning i iCloud i det opprinnelige formatet, samtidig som det arkiveres en mer plassbesparende versjon på hver enhet. Når du redigerer noe, lastes det opprinnelige bildet ned automatisk. Du får 5 GB gratis lagringsplass i iCloud – og etter hvert som biblioteket ditt vokser, kan du bestille lagringsplass på opptil 1 TB.

   

  hvordan setter jeg opp iCloud bildebibliotek? Du trenger en Apple ID, og nok plass i iCloud til alle bildene og videoene dine, i fullformat.
For OS X, gå til Systemvalg > iCloud > Bilder > Valg…, og kryss av for iCloud-bildebibliotek.
For iOS 8, gå til Innstillinger > iCloud > Bilder, og slå på.

Bilder sjekker om du har nok plass i iCloud, eller om du trenger å bestille mer med én gang. Hvis du ikke har nok plass, får du tilbud om å bestille og abonnere mer, i forskjellige alternativer for månedlig betaling *).
Selve opplastingen starter så snart du er på Internet med Wi-Fi, og tiden det tar vil avhenge av hvilken hastighet du har på nettet, og selvfølgelig hvor mange bilder. Det kan ta tid, gjerne flere døgn, hvis du har noen tusen bilder — og vel å merke:
Viktig: Bilder laster nå opp automatisk absolutt alt du har, og får, av bilder, videoer, osv.. Er alt like viktig? Overalt, hele tiden?
Se nedenfor, om alternativer.
   

  stopp Bilder fra å laste opp alt…

*) Hvis du har et stort bldebibliotek, kan automatisk opplasting fort fylle all iCloud-plassen din, og gjerne kreve at du betaler for mer plass.
Hvis du ikke har lyst til å betale for mer plass i iCloud for alt mulig unødvendig du har liggende (eller bilder du gjerne ikke vil ha overalt tilgjengelig), så gå til Bilder >
Valg > Generelt > Importering, og kryss vekk Kopier objekter til Bilder-biblioteket.
Da vil kun objekter som kopieres til biblioteket, bli lastet opp til iCloud-bildebiblioteket. Plass, penger spart…og full kontroll.

   

    hva er forskjellen på Min Bildestrøm og iCloud bildebibliotek? Først om fremst det at iCloud bildebibliotek lagrer alle bildene du har, inklusiv personlig video, uten begrensninger (men tar seg betalt hvis du trenger mer plass, — som du vil merke, etterhvert).
Min bildestrøm fortsetter som før, men lagrer bare de siste 1000 bildene dine (eller dem fra de siste 30 dagene), og laster ikke opp video, og syncer ikke video.
   

       
   

    hva er «optimalisert lagring»?

krysser du av for dette, lagres bilder og videoer i full oppløsning i iCloud, mens du får tilgjengelig lavoppløsnings bilder tilpasset dine enkelte enheter. Apple holder rede på hva du har av ledig plass, både i iCloud og på Macen, og styrer fordelingen for deg. De mest brukte filene legges i fullformat på maskinen, hvis det er plass. Din iPhone eller iPad trenger for eksempel ikke å ha bildene tilgjengelige i RAW format.
Trenger du noe i bedre oppløsning, klikker du iCloud ikonet, og får det nedlastet i fullformat.

       
   

    hvordan ser jeg om et bilde er lagret lokalt eller ikke? Samme som i iTunes: filer som ikke er lagret på enheten din vises med et lite iCloud-ikon i hjørnet.
       
   

    hva med backup?

Når du har aktivert iCloud bildebibliotek, har du en sikker backup i iCloud med Apple’s Cloudkit opplegg.
Skulle noe ugreit skje hos deg, harddisk crash, iPhone droppet i elven, iPad overkjørt, så har du fortsatt alle bildene tilgjengelig for nedlasting når ting er oppe og går igjen.

>> iCloud er avhengig av Internett forbindelse, og hvor stabil og sikker er din forbindelse?
Så en egen backup løsning er alltid lurt. Du kan alltid hente ned bildene fra iCloudi full oppløsnig til egen maskin og lagre dem enten som et separat bibliotek, og eventuelt også lagre dem på en separat harddisk, som du oppbevarer et annet sted, hvis du vil være dobbelt sikker.

       
  organisere    
  år…
slik ser du bildene dine nå…

Slik er visningen av bildene nå i Bilder for OS X, og bruker du Bilder i iOS 8 på iPhone eller iPad, ser du likheten, og hvorfor Apple gjør dette.
Hovedvalgene for visning er samlet i en ny verktøylinje øverst, for henholdsvis Bilder, Delt, Albumer, og Prosjekter, sammen med knapper for Oppretting (av album, lysbildeserie eller utskriftsprosjekt), Deling, og Søk.
Du kan bla gjennom hele samlingen med fingerbevegelser.

Bilder visningen viser bildene i tre visninger: sortert på År, Samlinger og Øyeblikk.

Visning av og søk på bilder i store bildemengder er blitt svært oversiktlig, og elegant: både i År og Samlinger: trykk og hold på mus eller styreflate og før over rekkene, og de enkelte bilder popper opp fortløpende som miniatyrer. Slipp opp, og bildet åpnes, med de øvrige i albumet vist til venstre.

 

   

  samlinger

Samlinger-visningen er litt som gamle Hendelser, den viser bilder tatt på samme sted, f.eks. Paris turen, eller fjellturen.
Bildene vises sortert for hver dag, med dato, årstall, og navn på stedet, eller stedene.

>> Du kan også finne bilder tatt på et spesielt sted ved å klikke stedsnavnet som vises i tittelen til samlingen. Det tar deg til et kart med miniatyrbilder av bildene du har tatt på det stedet, opp gjennom årene. Kult!

   

  øyeblikk… I Øyeblikk vises gruppebilder og videoer som er tatt omtrent på samme tid og sted.
Den lille merkelappen nede i venstre hjørne er der for å vise at du har lagt til nøkkelord (og den har fått med seg alle du hadde laget i iPhoto, hvis du har overført biblioteket derfra).
   

  sletting av bilder, permanent
har du vært litt for rask med å sende det til papirkurven, har du fått angrefrist…

Før, i iPhoto, ble du bedt om å huske på at iPhoto hadde en egen papirkurv, og at du måtte huske å gå der for å slette bildene skikkelig. Nå i Bilder, er dette anderledes.
Har du valgt papirkurven og slettet, fra kamerarullen, eller på Macen markért bilde(ne), kontrollklikket, og slettet, får duriktig nok beskjed om at bildene blir slettet fra alle enhetene dine. Men, ikke helt:
>> nå er bildene du slettet bare foreløpig flyttet til Nylig slettet mappen, som du finner under Bilder > Arkiv > Vis nylig slettede, og du ser du har fått 30 dagers angrefrist, med mulighet for gjenoppretting.
Så kan du enten la det skure, og la Apple slette alt permanent etter ca 30 dager, eller, markere noen og slette dem igjen her, og nå permanent, eller velge Gjenopprett, eller klikke Slett alle.

       
   

       
  hvor ble det av nøkkelord og stjerner? Nøkkelordene du la til i iPhoto har fulgt med, og kan søkes på, nå fra standard Spotlight søkefelt, i menylinjen.

Stjernene har forsvunnet som markering; nå kan du bare markere som favoritt eller ikke, markert med et hjerte.
Du kan fortsatt søke på stjernene du ga i iPhoto, de er blitt til søkbare nøkkelord i Bilder. For å finne stjernemarkerte bilder, søk på 5 stjerner, 4 stjerner osv., i søkefeltet.
   

  endre forsidebilde i et album…

Når du har fått alt over, så sjekk om forsidebildene i album nå er som ønsket, siden mange, er kanskje ikke alle forsidebildene i albumenor å velge nytt forsidebilde for et album, må du nå først åpne albumet, så velge bilde, deretter kontrollklikke og velge «Angi hovedbilde».

 

       
       
  redigere    
  redigere i annet program… Bilder har (foreløpig?) ikke støtte for eksterne bilderedigeringsprogrammer som Photoshop, Pixelmator osv.. Så hvis du har vært vant til å velge «Åpne med…» og velge et av disse, så står du fast pr. i dag.

Eneste måten nå er, noe tungvint, å eksportere bildet ut på skrivebordet ved å velge Eksporter > Eksporter uendret original, (eler dra det ut på skrivebordet, hvis det ikke er så nøye med høyest mulige kvalitet) og så enten dra det direkte inn i Photoshop eller hva du bruker, eller kontrollklikke det og velge «Åpne med…».
Så dra det tilbake til Bilder (eller velg Importer…) når du har gjort det du skal.
       
       
  printing    
  kan jeg fortsatt få produsert papirkopier, bøker osv.?

Ja, selv om det forsvant fra iOS (det ble kanskje noe for fiklete å prøve å lage bok på en iPhone), så er de fullt på plass i Bilder, samme opplegget som før: bestem layout og design (flere bokformater, og utskrift av panoramabilder opp til 90 cm), hent inn bilder, sjekk oppdaterte priser, og lag og bestill bøker, kalendere, kort osv.

>> Dine forskjellige prosjekter fra iPhoto dukker opp under Prosjekter valget, og med bildene hentet opp som før. Det gjelder både printprosjekter og lysbildeserier. Til å begynne med vil du se noen prosjekter vist som grå flater med et iCloud ikon i hjørnet: klikk, og bilder og designvalg lastes ned fra iCloud.